زندگینامه مختصر شهید دکتر مصطفی چمران
به مناسبت ۳۱ خردادماه سالروز شهادت دکتر مصطفی چمران از فرماندهان در هشت سال دفاع مقدس، زندگینامه مختصر این شهید والامقام تقدیم میشود.
در مسير زندگي
تك سوار وادي خلوص
مصطفی چمران
نماینده دوره نخست مجلس شورای اسلامی دوره مسئولیت 7 خرداد ۱۳۵۹ – ۳۱ خرداد ۱۳۶۰/ حوزه انتخاباتی تهران، ری و شمیران
سومین وزیر دفاع ملی دوره مسئولیت 8 مهر ۱۳۵۸ – ۱۹ شهریور ۱۳۵۹
دومین معاون نخستوزیر در امور انقلاب دوره مسئولیت 9 اردیبهشت ۱۳۵۸ – ۸ مهر ۱۳۵۸
مصطفی در سال ۱۳۱۱ ش در خیابان پانزده خرداد تهران، بازار آهنگرها، محله سرپولک به دنیا آمد. پدرش حسن چمران ساوهای از آذریها ساوه بود که از روستای چمران به تهران مهاجرت کرده بود.
تحصیلات ابتدایی را در مدرسه انتصاریه پامنار، متوسطه را در دارالفنون و البرز طی کرد. در ۱۳۳۲ با رتبه ۱۵ در رشته الکترومکانیک دانشکده فنی دانشگاه تهران پذیرفته شد. در اواخر دهه ۳۰شمسی (احتمالا ۱۳۳۸–۱۹۵۹) با بورس به دانشگاه تگزاس ای اند ام آمریکا رفت و درجه کارشناسی ارشد را در مهندسی برق کسب نمود. در ۱۹۶۳م-۱۳۴۲ش دکترای پلاسما فیزیک را از دانشگاه برکلی ایالت کالیفرنیا گرفت] گفته شدهاست که پایاننامه او مرجع ۲ مقاله علمی در زمینه پلاسما فیزیک شد. رسالهٔ دکتری او باریکه الکترونی در مگنترون با کاتد سرد توسط رضا امراللهی در سال ۱۳۸۸ ترجمه و توسط دانشگاه امیرکبیر منتشر شد.
علاوه بر زبان فارسی به عربی، ترکی، فرانسوی، انگلیسی و آلمانی مسلط بود و به هنر نیز توجه داشت.
مصطفی چمران ساوهای سیاستمدار و فیزیکدان ایرانی و عضو نهضت آزادی ایران بود که بهعنوان وزیر دفاع ایران، همراه موسی صدر در تشکیل جنبش امل (لبنان(، نماینده دوره اول مجلس شورای اسلامی، از فرماندهان در جنگ ایران و عراق و بنیانگذار ستاد جنگهای نامنظم بود.
در دانشگاه تهران، شاگرد مهدی بازرگان بود که عامل ورود او به سیاست شد. لیسانس الکترومکانیک گرفت و در آمریکا دکترای فیزیک پلاسما کسب کرد. پس از آموزش نظامی در مصر، به لبنان رفت. پس از کودتای ۲۸ مرداد در سازمان نهضت مقاومت ملی زیر نظر مهدی بازرگان، سید رضا زنجانی و سید محمود طالقانی، فعالیت میکرد. در زمان تحصیل در آمریکا به همراه ابراهیم یزدی، علی شریعتی و صادق قطبزاده، شاخه خارج از کشور نهضت آزادی ایران و انجمن اسلامی دانشجویان را تأسیس کرد او هماهنگکننده ارتش و نیروهای مردمی بود.
سرانجام در تاريخ 31 خرداد 1360 در حالي كه از پرواز عارفانة خود كاملاً آگاه بود ، به سوي قربانگاه عشق حركت كرد و در منطقة دهلاويه حوالي شهر سوسنگرد ، بر اثر اصابت تركش خمپاره هاي دشمن شهد شيرين شهادت را نوشيد
کمیته ترویج فرهنگ ایثار ، جهاد و شهادت شبکه بهداشت و درمان شهرستان جم