از میزان فشار خون خود مطلع شوید و آن را کنترل کنید تا عمر طولانی تری داشته باشید

28 ارديبهشت 1399
بیماری قلبی عروقی و سکته مغزی اولین عامل کشنده در سراسر جهان هستند که در سال، سبب مرگ 5/17 میلیون نفر یعنی در هر 2 ثانیه یک مرگ می شوند. با اینحال در صورت کاهش عوامل خطر این بیماری ها به مقدار زیادی قابل پیشگیری هستند. عوامل خطر بیماری قلبی عروقی و سکته مغزی شامل فشارخون بالا ،کلسترول خون بالا و قند خون بالا، مصرف دخانیات، عدم مصرف مقدار کافی میوه و سبزی، اضافه وزن و چاقی و کم تحرکی هستند. در مجموع این عوامل مسئول 80 % مرگ های ناشی از بیماری قلبی و سکته مغزی هستند. بعضی از این عوامل مانند فشارخون بالا،کلسترول خون بالاو مصرف دخانیات قابل تغییر و کنترل و بعضی مانند جنس و سابقه خانوادگی غیر قابل تغییر هستند. بیماری فشارخون بالا به علت بی علامت بودن یک قاتل خاموش است که به ندرت درقربانیان خود نشانه یاعلائم بالینی ایجاد می كند . و مردم هم باید از چرایی خطرناک بودن افزایش خون شان و نیزچگونگی خودکنترلی آن آگاهی یابند و بد انند که افزایش فشار خون و دیگر عوامل خطرسازی مانند دیابت ممکن است با هم روی دهند . فشارخون بالا در فزونی بار بیماری های قلبی، سکته مغزی و معلولیت و مرگ و میرهای زودرس نقش دارد و در مجموع می توان گفت که کمترین سهم به کشورهای صنعتی و پردر آمد تعلق داشته است . شیوع و بروز فشارخون بالا درکشورهای بادرآمد کم تا متوسط بیشتر از دیگر کشورها بوده است .البته این نکته هم قابل ذکر است که در این کشورها موارد تشخیص داده نشده هم بسیار بیشتر ازکشورهای صنعتی و پردر آمد بوده است. حدود 50 % از بیماران کاملا از وضعیت خود بی خبرند و بعضی از آنهایی هم که مطلع هستند هیچ دارویی دریافت نمی کنند. اطلاع از میزان فشارخون ممکن است زندگی افراد را نجات دهد. لذا باید آگاهی جامعه در این خصوص را با روش های مختلف بالا برد. تشخیص زودرس و درمان فشارخون بالا و دیگرعوامل خطر ونیز اجرای سیاست های بهداشتی درکشورهای صنعتی و پر درآمد موجب کنترل مرگ و مير در اثر فشارخون بالا شده است. تشخیص زودرس و درمان مناسب فشارخون بالا منافع اقتصادی و بهداشتی درمانی متعددی درپی خواهد داشت. درحالی که درمان عوارض فشارخون بالا ازجمله جراحی شرائین کرونرقلبی ،بای پس عروق کرونر و یا دیالیز همچون چاهی پرنشدنی منابع مالی نظام بهداشت ودرمان دولت ها رامی بلعند. علل رفتاری متعددی در افزایش خطر ابتلا به فشارخون بالا نقش دارند ;كه به موارد زیر اشاره شده است: مصرف مفرط الکل،مصرف غذاهای چرب و پرنمک و نیز عدم مصرف میوه و سبزیجات به مقدارکافی، ورزش نکردن و عدم تحرک بدنی کافی، کنترل و مدیریت ناکافی خشم و استرس، مؤلفه های اجتماعی بهداشت و سلامت از جمله میزان درآمد، سطح سواد و نوع مسکن می توانند تاثیرات سوئی برعوامل رفتاری خطرساز ابتلاء به فشارخون بالا داشته باشند. پیش از قطعی کردن تشخیص فشار خون بالا می بایست در چندین نوبت و به مدت چند روز فشار خون اندازه گیر ی شده باشد.که بهتراست 2 بار در روز یک نوبت صبح و دیگری در بعد از ظهراندازه گیری و ثبت انجام شده باشد. راهکارهای پیشگیری -انجام چک آپ فشارخون خود در سال -تشویق افراد مبتلا به فشارخون بالا برای مراجعه به پزشک برای چک آپ منظم و درمان صحیح -ترغیب عموم جامعه خصوصا" نوجوانان و جوانان به حفظ وزن خود در حد طبیعی، کلسترول و فشارخون در حد طبیعی، زندگی سالم، رژیم غذایی سالم، فعالیت بدنی منظم و ........ - ترک عادات بد مانند مصرف الکل، تنبلی، رژیم غذایی چرب و پر روغن، سرخ شده و با چاشنی های تند، مصرف سیگار، اضافه وزن و ........ -آگاهی عموم در باره فشارخون بالا،عوارض آن، نحوه حفظ فشارخون و وزن در حد طبیعی و شیوه زندگی سالم - حفظ شیوه زندگی سالم و عادات سالم برای تمام زندگی امسال این روز مصادف با 28 اردیبهشت 99 است و موضوع امسال به اهميت اين بيماري با رويكرد به اطلاع از ميزان فشارخون و مفهوم آن با شعار از میزان فشارخون خود مطلع شوید پرداخته و پیام « از میزان فشارخون خود مطلع شوید آن را کنترل کنید تا زندگی طولانی تری داشته باشید را گسترش می دهد. حدود 50 % از افراد مبتلا به بیماری فشاخون بالا کاملا از وضعیت خود بی اطلاع هستند و بعضی از آنهایی هم که مطلع هستند، تحت هیچ درمانی نیستند.

تاریخ بروز رسانی:   28 ارديبهشت 1399