مصرف سنگ نمک و نمک دریا، دارای عوارض و تهدیدی جدی برای سلامتی می باشد

17 دی 1398

کارشناس تغذیه شبکه بهداشت و درمان شهرستان جم عنوان داشت: مصرف سنگ نمک و نمک دریای تصفیه نشده ، برای بدن ما دارای عوارض می باشد.

سارا افلاکی گفت: استفاده از سنگ نمک در هیچ یک از مراحل پخت غذا و یا تهیه چاشنی ها در نانوایی ها، بیمارستان ها، رستوران ها و سایر مراکز تهیه و طبخ غذا به این دلیل که فاقد ید بوده و در عین حال دارای انواع ناخالصی ها است مجاز نمی باشد.

وی عنوان داشت: نمک دریا نیز تصفیه شده نبوده و حاوی انواع ناخالصی ها از جمله مواد نامحلول مانند شن، ماسه، خاک، گچ و مواد آلوده کننده و مواد محلول سختی مانند کلیسم، منیزیم، فلزات سنگین مثل سرب، جیوه، آرسینک و کادمیوم است و می تواند عوارض نامطلوبی در دستگاه گوارش، کبد، کلیه ها و ریه ها ایجاد کند و منجر به بروز مسمومیت شود.

افلاکی افزود: اختلال در جذب ریز مغذی هایی مانند آهن و روی از مضرات دیگر ناخالصی های نمک دریا است. ضمنا نمک دریا فاقد ید کافی مطابق با استاندارد اعلام شده برای پیشگیری از گواتر و اختلالات ناشی از کمبود ید می باشد.

وی اضافه نمود:  متاسفانه تبلیغات نا آگاهانه و وسیع انواع نمک های سنگ و نمک دریا با عنوان نمک های طبیعی و داشتن خواص درمانی و عدم تاثیر مصرف در بیماران دارای فشار خون بالا، بیماران قلبی، دیابتی و زنان باردار و هزار و یک خاصیت غیر واقع، غیر منطقی و غیر علمی تبدیل به یک تهدید مهم برای هم میهنان ما شده است.

این کارشناس تغذیه اظهار داشت: عوارض جبران ناپذیر عدم وجود ید از یک سو و همچنین وجود فلزات سنگین همچون سرب، کادمیوم، جیوه و ... که باعث بروز انواع سرطان و بیماریهای کلیوی و دیگر بیماری ها می شود و از سوی دیگر وجود گچ، شن و ماسه به عنوان یک ناخالصی غیر محلول در نمک هایی که بعضا به عنوان نمک طبیعی ( سنگ نمک ، نمک دریا ) عنوان می شوند، باعث گمراهی آحاد مردم شده و مصرف آن تهدید جدی برای سلامت مردم می باشد.

سارا افلاکی تاکید نمود: تنها از نمک ید دار تصفیه شده جهت مصرف روزانه استفاده گردد، زیرا در کشور ما آب و خاک، فاقد ید می باشد و بنابراین لازم است برای تامین ید لازم به عنوان مطمئن ترین و ارزان ترین راه از نمک ید دار تصفیه شده در غذا استفاده نمود. البته ید در منابع غذایی به خصوص غذاهای دریایی مانند ماهی های آب شور، صدف، جلبک و گیاهان دریایی نیز وجود دارد و مصرف این منابع غذایی کمک خوبی به تامین ید در بدن می نماید.

کارشناس شبکه بهداشت و درمان شهرستان جم گفت: کمبود ید موجب گواتر ( بزرگ شدن غده تیروئید )، اختلالات عضوی، عدم پیشرفت تحصیلی ( کند ذهنی)، اختلالات عصبی، بلوغ دیررس، کوتاهی قد، کریتنیسیم Cretinism (عقب ماندگی شدید جسمی و ذهنی )، نازایی، سقط جنین و تولد نوزاد مرده در زنان می شود.

وی افزود: لازم به یادآوری است که مصرف نمک های غیر ید دار و غیر تصفیه باعث بازگشت عوارض جبران ناپذیر کمبود ید و همچنین خطر ابتلا به انواع سرطان، بیماریهای داخلی، کلیوی، گوارشی و سنگ کلیه در کشور بیشتر شده و هدر دادن هزینه های دهه گذشته و گذاشتن هزینه های درمانی سنگین به دوش دولت و خانواده ها خواهد بود.

ایشان ابراز داشتند: برای پیشگیری از ابتلا به فشار خون و بیماری های قلب و عروقی از نمک کم، اما همان مقدار کم از نمک های تصفیه شده ید دار استفاده گردد. میزان نمک توصیه شده در روز بر اساس استاندارد جهانی 5 گرم می باشد که شامل نمک اضافه شده در حین پخت غذا و نمکی که به صورت پنهان در غذاهای آماده و برخی سبزیجات (مانند سبزیجات محلی کاکل، منگک و ...) و مواد غذایی دیگر وجود دارد می باشد. این مقدار برای کودکان 3 گرم در روز می باشد که باید همین مقدار نیز از نمک یددار تصفیه شده تامین گردد.

این کارشناس عنوان داشت: نمک یددار تصفیه شده را در ظروف درب دار و تیره و به دور از نور و حرارت نگهداری نموده و در آخر طبخ به غذا اضافه کنید تا حرارت کمتری دیده و ید آن بهتر حفظ شود.



   

تاریخ بروز رسانی:   17 دی 1398

تعداد بازدید:   ۵۱

چاپ خبر | ارسال به دیگران

ارسال نظر
ايميل :     
نام و نام خانوادگی :  
نظر :
 
حروف تصویر بالا :   
 
 

لینک به این صفحه
< >